Zabudowa dwustronna kuchni. Wskazówki aranżacyjne
Kuchnia to prawdziwe serce każdego domu. To w niej przygotowywane są wszystkie posiłki, a często toczy się również życie towarzyskie. Poranna kawa w towarzystwie najbliższych, popołudniowa herbatka z przyjaciółmi albo wciągające wieczorne rozmowy ze znajomymi przy winie lub piwie, do których dochodzi na niemal każdej imprezie organizowanej w domu, to prawdziwa esencja domowego stylu życia, a wszystkie te czynności odbywają się najczęściej właśnie w naszej kuchni! Jest wiele powodów, dla których kuchnia powinna być urządzona z głową. Idealna kuchnia jest pomieszczeniem łączącym w sobie funkcjonalność i estetykę. Dzięki temu zarówno gotowanie, jak i spędzanie w niej czasu jest przyjemne i komfortowe. W dzisiejszym wpisie podpowiemy, jak urządzić kuchnię dwustronną i dlaczego warto to zrobić!
Czym jest kuchenna zabudowa dwustronna i jakie są jej zalety?
Zabudowa dwustronna kuchni charakteryzuje się przede wszystkim ustawieniem mebli po jednej i drugiej stronie tego pomieszczenia. Dzięki takiemu układowi dostępna w kuchni przestrzeń może być najlepiej wykorzystana. Taka aranżacja jest niezwykle praktyczna i pozwala na optymalne rozplanowanie wszystkich niezbędnych w kuchni sprzętów AGD oraz akcesoriów ułatwiających gotowanie, jednocześnie gwarantując łatwy dostęp do wszystkich znajdujących się w kuchni przyrządów i narzędzi.
Zabudowa dwustronna zakłada, że meble będą ustawione wzdłuż dwóch równoległych do siebie ścian. Najlepiej sprawdza się więc w kuchniach zamkniętych o prostokątnym lub kwadratowym kształcie. Takie ustawienie mebli powoduje, że nie musimy decydować się na montaż szafek narożnych, które są zazwyczaj mniej praktyczne i droższe od standardowych. Wszystkie meble ustawione są wzdłuż prostych ścian, dzięki czemu mamy przejrzysty układ szafek i sprzętów AGD. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie mebli kuchennych na wymiar, ponieważ będą one optymalnie dopasowane do przestrzeni, jaką dysponujemy.
Co warto brać pod uwagę, projektując zabudowę dwustronną kuchni?
• Trójkąt roboczy
Trójkąt roboczy tworzy: zlewozmywak, lodówka i kuchenka. Z tych sprzętów korzystamy najczęściej i są one niezbędne do przygotowania każdego posiłku, dlatego muszą być ustawione stosunkowo blisko siebie, a odległości między nimi powinny być optymalne – między lodówką a zlewem powinno być około 120 – 210 cm, między zlewem a kuchenką między 120 – 210 cm, a między kuchenką a lodówką pomiędzy 120 – 270 cm. Takie ustawienie tych elementów wyposażenia sprawi, że wszystkie prace kuchenne będą mogły być wykonywane sprawnie i wygodnie.
• Szerokość pomieszczenia
Aby zabudowa dwustronna była wygodna i praktyczna, kuchnia powinna mieć przynajmniej 240 cm szerokości. Węższe pomieszczenia nie nadają się na taki rodzaj zabudowy. Stawiając w nich równoległe względem siebie dwa rzędy szafek, nie będziemy w stanie komfortowo przygotowywać posiłków. Będzie między nimi po prostu za mało przestrzeni.
• Odpowiednia wysokość blatu
Planując zabudowę kuchenną, należy zaplanować blat na odpowiedniej wysokości dostosowanej do wzrostu domowników. Blat osadzony za nisko będzie zmuszał nas do garbienia się i przybierania niewygodnych pozycji, co może stać się przyczyną uporczywych bóli pleców i karku.
• Właściwa proporcja pomiędzy szafkami stojącymi i wiszącymi
Pamiętajmy, aby w kuchni znalazły się zarówno szafki stojące, jak i wiszące. Dzięki temu zyskamy więcej przestrzeni potrzebnej do przechowywania wszystkich kuchennych naczyń, narzędzi i innych akcesoriów. Więcej miejsca oznacza, że możliwe będzie zorganizowanie w szafkach małej spiżarni, w której można przechowywać domowe przetwory, zapas makaronów, przypraw, mąk czy słodyczy.